Obecné dobro

15.02.2006 Celý región

Tak sme sa zas dostali do víru volieb. Nie celoštátnych, ale v každom z ôsmich krajov Slovenska budeme si vyberať jedného predsedu a členov krajského parlame...
Tak sme sa zas dostali do víru volieb. Nie celoštátnych, ale v každom z ôsmich krajov Slovenska budeme si vyberať jedného predsedu a členov krajského parlamentu. V tom prešovskom samosprávnom sa budú starať múdrymi rozhodnutiami o blaho občana, človeka, našinca pospolitého 62 poslanci.

Čo treba robiť, ak sa rozhodneme ísť do volebnej miestností v sobotu 26. novembra a využiť svoje právo, to sa iste dozvieme. Len kto nám hodnoverne poradí koho voliť toho najlepšieho z najlepších? A že práve ten, komu dáme my svoj hlas, bude aj víťaz.
Ponuky sa na nás valia zo všetkých svetových i nesvetových strán, každý(á) usmiaty(a) vraví nám, dajte mne hlas, ja pre vás stvorím práve tu a práve teraz raj. Naozaj? Nie sme naivisti. Nie každý, kto sa uchádza o našu dôveru, myslí na obecné dobro. V prvom na dobro svoje vlastné. Ani to by však nebola chyba. Skôr ide o rovnováhu, aby teda verejný činiteľ mal v sebe toľko chuti robiť obecného dobra, koľko je v ňom snahy byť dobrým - k sebe. Samozrejme, za peniaze nás všetkých. To nie je nič nové. Ale oplatí sa to stále pripomenúť.
Starý dobrý vtip o tom, ako sa jeden nádejal, že on určite vo voľbách zaberie, pretože ho všetci veľmi dobre poznajú, má výstižnú pointu. Chlapík nezabral. A prečo? Práve preto, že ho všetci veľmi dobre poznali.
Krajské, teda predsa len miestne voľby, a to už aj preto, lebo poslancov si budeme vyberať v domácom okrese podľa miesta svojho trvalého bydliska, majú naozaj svoju poéziu. Väčšinou dobre poznáme kto je kto. Ľahšie sa potom vyberá. Ako voliči nemali by sme sa na nikoho vyhovárať a ísť k volebnej urne. Veci verejné sú veci naše a patrí sa o ne zaujímať.
Vec verejná je aj samosprávny kraj. A naštartovaná reforma podľa vzoru starších bratov v Európskej únii nás dovedie do stavu, že predsa len centrum už nebude také silné, ale budeme si o mnohom a v mnohom rozhodovať sami v regióne. Preto sú tieto voľby aj o zodpovednosti. V prvom rade voliča. Najprv voliť a súbežne s tým voliť zodpovedne. Zodpovednými by mali byť aj kandidáti či už na predsedu alebo na poslancov. Sľubovať sa dajú hory-doly, ale sľubovanie má aj svoju bodku v podobe skladania účtov. A tie účty budú čoraz dlhšie, pretože samosprávne kraje budú viac a viac rozhodovať.
Vyberajme teda - to už jedno či ľavou alebo pravou - v prvom rade však s rozumom. A s otvorenými očami. Aby sme neskôr nemali otvorené ústa...
(jj)
Doplnené z tlačeného vydania
 

Vyberte región